Ce alimente sunt recomandate pe canicula

Inghetata, ceaiul cu gheata si apa rece sunt primele remedii care ne vin in cap cand ne gandim la canicula. Si totusi specialistii ne atrag atentia ca gresim. Desi foarte tentante, produsele reci nu fac bine corpului cand temperaturile sunt mari, atrag atentia cercetatorii. Chiar si apa trebuie consumata la temperatura camerei. 

Cercetatorii au realizat o lista a alimentelor indicate pentru a fi consumate pe vremea caniculara. O ceasca de ceai si sandwich-urile cu castravete sunt principalele produse care pot avea un efect benefic asupra corpului atunci cand temperaturile sunt ridicate.

Poate cel mai bun aliment in zilele calduroase ale anului este castravetele, care poate fi servit sub forma de sandwich cu maioneza si sare, spun cercetatorii de la Societatea Chimica Americana.

De asemenea, legumele si fructele bogate in apa sunt cheia unei bune alimentatii pe timp de canicula, pepenele fiind un alt produs bun de consumat atunci cand temperaturile sunt extrem de ridicate.

Mancarurile bogate in cereale sunt de asemenea bune vara, deoarece constituie un aport foarte bun de calciu si magneziu. Tocmai de aceea, painea cu cereale este indicata pentru perioadele calduroase, la fel ca si berea, insa consumata cu moderatie si la o temperatura adecvata.

De ce nu e recomandata inghetata?

Desi tentatia este mare, produsele alimentare reci, in general inghetata sau bauturile cu gheata trebuie evitate. Motivul pentru care aceste alimente nu trebuie consumate pe timp de vara este legat de reactia pe care corpul o are la produsele reci. Mai exact, in contact cu diverse organe aceste alimente pot genera o stare de soc, astfel incat corpul nu se va mai putea raci.

Bauturile calde sunt indicate pentru a fi consumate vara, chiar daca, momentan exista o serie de dezbateri cu privire la efectele cofeinei regasite in cafea sau ceai. Mancarurile picante sunt si ele bune atunci cand temperaturile sunt ridicate, deoarece ajuta la transpiratia corpului, de fapt metoda prin care acesta isi mentine un nivel optim din punct de vedere al caldurii.

Alte mancaruri ce trebuie evitate vara sunt cele bogate in proteine si grasimi, deoarece corpul va avea mai mult de lucru pentru a le putea digera. Acest lucru inseamna ca produsele alimentare dulci, dar si cele bogate in carne trebuie evitate.