Sistemul Digestiv

„LECTIE INTRODUCTIVA”: SISTEMUL DIGESTIV

Sistemul digestiv reprezinta ansamblul morfologic si functional de organe ce realizeaza digestia si absorbtia alimentelor ingerate, precum si evacuarea reziduurilor neasimilabile.
Sistemul digestiv este alcatuit din tug digestiv si glande anexe.

Tubul digestiv (9 m lungime) – traiectul alimentelor ingerate pe parcursul caruia acestea sufera transformari necesare prepararii hranei pentru celulele corpului. Tubul digestiv este alcatuit din urmatoarele segmente: cavitate bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire si intestin gros.
Cavitatea bucala este primul segment al tubului digestiv, reprezentand locul unde digestia este demarata. Cavitatea bucala cuprinde limba (prin intermediul cereia se disting gustul, textura si temperatura alimentelor) și dintii (implicate cu precadere in masticatie, care impreuna cu digestia chimica realizata prin actiunea salivei formeaza la acest nivel bolul alimentar).
Faringele reprezinta canalul de legatura dintre cavitatea bucala in esofag.
Esofagul este un conduct ce masoara aproximativ 25 cm si strabate gatul, de la cartilajul cricoid ce il delimiteaza de faringe, toracele si o portiune mica din abdomen pana la orificiul cardia, unde se conecteaza la stomac. Peristaltismul esofagian si secretiile de mucus sunt responsabile cu transportul si respectiv alunecarea bolului alimentar catre stomac.

Stomacul este responsabil cu transformarea bolului alimentar, prin actiuni mecanice si chimice, in chim gastric, pe care il stocheaza pana cand acesta devine pregatit sa fie evacuat in intestinul subtire.

Intestinul subtire este segmentul cel mai lung al tractului digestiv (6m), la nivelul caruia chimul gastric este transformat in chil intestinal prin intermediul unui complex de procese, fiind absorbiti aproximativ 90% din nutrientii pe care organismul ii primeste ulterior in urma digestiei.

Intestinul gros este ultimul segment al tubului digestiv (1,6m), la nivelul caruia sunt preluati nutrientii ramasi neabsorbiti din chilul intestinal, transformat si eliminat ulterior sub forma de materii fecale.

Glandele anexe ale sistemului digestiv

Glandele anexe ale sistemului digestiv contribuie la digestie prin intermediul secretiilor.

Glandele salivare sunt responsabile cu secretia salivei, o mixtura de apa, enzime si mucina, in cavitatea bucala pentru a lubrifica alimentele ce urmeaza a fi ingerate.

Ficatul, cea mai mare glanda din corp, cantareste aproximativ 1. 5 kg. Ficatul reprezinta organul vital ce detoxifica sangele de agentii nocivi organismului, fiind implicat si in procesul de digestie prin secretia bilei (lichid ce actioneaza in dregradarea grasimilor). Intre mese, bila se acumuleaza in vezicula biliara sau colecist.

Pancreasul este o glanda mixta, fiind responsabila cu elaborarea si secretia sucului pancreatic, un lichid care contine echipament enzimatic capabil sa degradeze toate tipurile de substante alimentare.

FUNCTIILE SISTEMULUI DIGESTIV

Principala functie a sistemului digestiv este de a prepara hrana necesara celulelor organismului. Acest proces este realizat prin digestie si absorbtie.

DIGESTIA

Digestia este procesul fiziologic prin care substantele chimice, complexe, din hrana sunt transformate, pe traseul tubului digestiv, in substante organice simple, nespecifice, absorbabile, numite nutrimente. Digestia este de 3 tipuri:

1. Digestie mecanica = totalitatea proceselor mecanice pe care le sufera alimentele pe traseul tubului digestiv, respectiv:

  • transformarea alimentelor ingerate sub forma de particule mari, solide in particule mici si moi
  • amestecarea continutului digestiv cu sucurile digestive
  • transportul alimentelor de-a lungul tubului digestiv si eliminarea resturilor nedigerate.

2. Digestia fizica consta in procesele de dizolvare, emulsionare a unor substante chimice din alimente sub actiunea apei sau a altor substante (sarurile biliare, mucus) din sucurile digestive.

3. Digestia chimica consta in totalitatea transformarilor prin care substantele chimice complexe din hrana sunt transformate, pe traseul tubului digestiv, in In cavitatea bucala se realizeaza digestia partiala a glucidelor (doar a amidonului preparat), in stomac se realizeaza digestia lipidelor si a proteinelor, iar in intestinul subtire se realizeaza digestia glucidelor, lipidelor si a proteinelor. In digestia chimica un rol important il au enzimele, care se clasifica in: proteolitice (degradeaza chimic proteinele), lipolitice (degradeaza chimic lipidele) si glicolitice (degradeaza chimic glucidele). Nutrimentele rezultate din digestia proteinelor sunt aminoacizii, a lipidelor sunt acizii grasi, monogliceridele si glicerolul si a glucidelor sunt monozaharidele, reprezentate de pentoze (riboza) si de hexoze (glucoza si fructoza).

ABSORBTIA

Absorbtia este procesul fiziologic prin care nutrimentele, apa ,ionii ,sarurile minerale si vitaminele trec din cavitatea intestinala in sange sau in limfa.