Abdomen umflat dupa masa? Scapa de balonare!

Excesul de gaze de la nivelul tractului gastrointestinal determina disconfort abdominal, care se manifesta prin balonare, eructatii, flatulenta si crampe abdominale. Acest exces este cauzat de un dezechilibru intre eliminarea gazelor si producerea lor.

In mod normal, in tractul gastrointestinal gazele exista ca urmare a digestiei tuturor alimentelor, a activitatii bacteriilor care constituie flora intestinala, precum si a obiceiurilor alimentare.

Cand esti balonat, simti ca hainele nu te mai incap si ca nu reusesti sa scapi de senzatia de prea plin. Balonarea este dureroasa, aceasta senzatie fiind resimtita difuz, in tot abdomenul. Durerea apare ca urmare a presiunii exercitate de catre excesul de gaze asupra peretilor tractului digestiv. Astfel, musculatura tractului digestiv se contracta involuntar, iar contractiile sunt dureroase si percepute drept crampe abdominale.

Ce iti provoaca balonarea?

  1. Dieta este principala cauza a disconfortului la nivel abdominal.

Obiceiurile alimentare precum consumul bauturilor carbogazoase, al bomboanelor, al gumei de mestecat, al lichidelor baute cu paiul, deglutitia rapida a lichidelor sau a alimentelor solide, vorbitul in timpul meselor provoaca disconfort abdominal, care se manifesta prin balonare, eructatii, flatulenta si crampe abdominale, ca urmare a faptului ca  in tractul digestiv ajunge un volum prea mare de gaze.

„Alimente gazogene” sunt fasolea, lintea, mazarea, sparanghelul,brocoli, conopida sau varza.

Leguminoasele precum fasolea, lintea si mazarea contin inhibitori ai enzimelor care sunt implicate in digestia carbohidratilor, astfel ca digestia carbohidratilor este inhibata, acestia ajung nedigerati in colon, unde bacteriile ce compun flora normala fermenteaza carbohidratii cu eliberarea unui exces de gaze ce determina disconfort.

Sparanghelul, brocoli, conopida, varza contin carbohidrati diferiti fata de cei care se regasesc in hrana obisnuita. Pentru acesti carbohidrati asa cum este rafinoza, sistemul digestiv nu are un sistem enzimatic dedicat, asfel ca acesti carbohidrati raman nedigerati si vor fi substrat pentru fermentatia florei normale de la nivelul colonului, fermentatie care are loc cu degajare de gaze.

Consumul excesiv de sodiu provenit ca sursa din sarea de bucatarie conduce la balonare. Alimente cu un continut crescut de sare sunt: bacon, carnati, supa la plic, muraturi, sos de soia, chips-uri si mancarea fast-food. In general sodiul in exces determina acumularea de apa in organism si impiedica eliminarea gazelor abdominale, ceea ce determina un disconfort generalizat.

  1. Intolerantele alimentare determina balonare si disconfort abdominal.

Intoleranta la lactoza se manifesta inclusiv prin balonare, deoarece lactoza – zaharul din lapte – este insuficient digerata si ajunge in cantitate mare in colon unde fermenteaza. De exemplu, 200 ml de lapte nedigerat produc 0,03 cm cubi de gaz, care desi este un volum mic, determina disconfot abominal.

De asemenea, intoleranta la gluten se manifesta inclusiv prin balonare.

  1. Sindromul premenstrual

Femeile se baloneaza de obicei inaintea menstruatiei, datorita unui dezchilibru hormonal tranzitoriu care, pe langa balonare, determina acumularea de lichide in organism, sensibilizarea sanilor, oboseala si simptome comportamentale si emotionale.

Ce trebuie sa faci?

Atentia acordata dietei este esentiala. Obiceiurile alimentare care conduc la inghitirea  unui exces de gaze pot fi cu usurinta corectate. O dieta echilibrata in sodiu este de asemenea recomandata. In cazul intolerantei la lactoza, aportul de lactaza este solutia corectarii intolerentei la lactoza.

Nu putem insa continua la nesfarsit cu restrictii alimentare, mai ales ca multe dintre „alimentele gazogene” sunt absolut adorabile. Solutia pentru balonare este Balonix®!

Balonix® comprimate contine extract de musetel ce confera produsului proprietati spasmolitice, ameliorand crampele abdominale, iar prezenta uleiului esential de menta confera produsului proprietati carminative, favorizand evacuarea gazelor.

Extractul de musetel actioneaza in sensul reducerii colicilor abdominali, doarece relaxeaza musculatura contractata spastic a tractului digestiv asa cum se intampla in cazul balonarii. Compusii  responsabili de actiunea spasmolitica sunt flavonele, cea mai importanta fiind apigenina. Extractul de musetel din produsul Balonix® este standardizat in apigenina, continand astfel o cantitate optima de apigenina care exercita efectul de relaxare a musculaturii digestive si calmeaza colicile. De remarcat este faptul ca ceaiul de musetel nu asigura extractia unei cantitati suficiente de flavone din inflorescentele de musetel, deoarece solubilitatea in apa a acestor fitocompusi este redusa. Pentru un efect spasmolitic sustinut sunt necesare extracte standardizate, cu o cantitate bine cunoscuta de flavone asa cum este extractul de mustel din produsul Balonix® .

Combinatia unica a celor 3 uleiuri volatile izolate din menta, cimbru si fenicul confera produsului proprietati carminative, adica de favorizare a eliminarii gazelor abdominale prin mecanisme fiziologice. Uleiurile volatile stimuleaza circulatia de la nivelul mucoasei digestive, astfel ca este favorizat transferul gazelor din tractul digestiv in circulatia sistemica. Gazele ajung astfel prin intermediul circulatiei la nivelul plamanilor si se elimina prin expiratie. De remarcat este faptul ca ceaiurile de menta, cimbru si fenicul nu conduc la izolarea uleiurilor volatile, deoarece acestea se evapora la temperaturi ridicate si nu sunt miscibile in apa. Balonix contine o combinatie unica de uleiuri volatile, atent selectate pentru sustinerea efectului carminativ.

Balonix® amelioreaza crampele abdominale si favorizeaza eliminarea gazelor abdominale, reducand astfel disconfortul abdominal datorat balonarii.