Cauze surprinzatoare ale senzatiei de greata

Stii că nu esti insarcinata si obisnuiesti sa te feresti de alimentele care nu-ti priesc. Si totusi nu intelegi de ce periodic iti este greata? Aparent sunt multe lucruri care-ti pot face stomacul sa se framante fara nici o legătura cu sarcina sau cu mancarea. Iata cateva cauze ce pot declansa aceasta reactie neplacută, conform self.com.

Emotiile. “Emotiile puternice ce declanseaza stresul sau anxietatea pot provoca o serie de schimbari fiziologice in organism, inclusiv la nivelul intestinului, ce este deosebit de sensibil la sentimentele negative”, explica Randy Wexler, doctor in cadrul Ohio State University Wexner Medical Center. Terminatiile nervoase de la nivelul stomacului lucreaza pentru a se extinde si restrange, precum si pentru a impinge alimentele prin tractul digestiv. Atunci cand suntem stresati sau nelinistiti, creierul transmite semnale acestor terminatii nervoase, provocand contractii ce modifica ritmul normal al miscarilor intestinale, iar acest lucru poate declansa senzatia de greata.

Foamea. Cand trec multe ore de la ultima masa, nivelul de zahar din sange scade foarte mult, in special daca ultima masa a constat in carbohidrati. Acest lucru poate declansa o senzatie de ameteala si de foame. Ce putem face? Solutia cea mai rapida este sa consumam un pahar de suc natural din fructe sau chiar fructe proaspete. Consumul unor gustari naturale dulci normalizeaza nivelul de zahar din sange, iar senzatia de greata dispare.

Deshidratarea. Corpul nostru are nevoie de apa pentru ca toate functiile sa fie efectuate in mod corect. Pentru unii oameni chiar si o deshidratare usoara ar putea sa dea peste cap buna functionare a organismului, iar senzatia de greata poate sa apara in astfel de momente, fiind insotita de dureri de cap si ameteala.

Suplimentele alimentare. Atat vitamina C, E, fierul, cat si medicamentele pentru calmarea durerilor, precum ibuprofenul, luate pe stomacul gol ar putea declansa senzatia de greata. Atunci cand luam medicamente fara sa fi consumat in prealabil o masa, mucoasa gastrica a stomacului este afectata, iar printre simptomele specifice poate aparea si senzatia de greata.

Durerile de cap. Prezenta durerilor de cap si a migrenelor poate cauza ameteala si vedere neclara, care la randul lor pot duce la aparitia senzatiei de greata. In acest caz, medicamentele care inlatura durerile de cap ar putea ameliora si greata aparuta pe fondul acestor dureri.

Prezenta infectiei. Daca avem senzatia de presiune in urechi si dificultate in mentinerea echilibrului, cel mai probabil avem de-a face cu o infectie a urechii interne. Greata poate aparea printre simptomele specifice acestei afectiuni, precum schimbarea calitatii auzului, congestia nazala, durerile de cap si febra. Toate aceste semne ar tebui sa ne trimita la medicul specialist pentru a beneficia de un tratament adecvat impotriva infectiei, recomanda specialistii.